DELVINA

12/02/232:21

Shperndaje:

DELVINA

Delvina është një qytet i vogël, 16 km në verilindje të Sarandës.


Delvina është ndërtuar mbi një shpat mali.
Ka pak punësim lokal përveçse ato vende pune ofruar nga shteti. Përfitimet ne Delvine vijne kryesisht nga bumi turistik ne Sarande.


Delvina nën kontrollin otoman turk


Sanxhaku i Delvinës u krijua në mes të shekullit të 16-të. Qyteti Qarku i saj ishte Delvina por gjatë shekullit të 18-të, Pashai vendosi Gjirokastren sanxhak. Emri i tij zyrtar nuk ka ndryshuar, megjithatë,i është referuar edhe si sanxhakut të Gjirokastrës.


Udhëtari turk Çelebi vizitoi Delvinen rreth 1670 dhe i dha disa informacione rreth qytetit në librin e tij të udhëtimit. Ai njoftoi se Delvina ne Mesjetës ishte në duart e spanjolleve dhe më vonë venedikasit. Në kohën e tij, Ajaz Mehmet Pasha qeverisi sanxhakun – Beu e Delvines. Sanxhaku mbulonte 24 zeamete dhe 155 timarete. Ishte një garnizon turk, komanda e te cilit ishte ne keshtjelle. Kalaja e vogël kishte një cisterne të mirë, një depo municioni dhe një xhami të vogël. Në qytet ka pasur rreth 100 shtëpi te ndertuara me tulla. Këto qëndronin relativisht larg dhe gati çdo shtëpi kishte një kullë. Ai vuri në dukje se një mur i qytet ishte zhdukur. Ka patur disa xhami, tre medrese dhe rreth 80 dyqane, si dhe një vend të tregut të hapur.


Në vitin 1878 një kryengritje shpërtheu, me revolucionarët, duke marrë kontrollin e Sarandës dhe Delvinës. Megjithatë, ajo u shtyp nga trupat osmane, të cilët dogjën 20 fshatra të rajonit. Në fillim të shekullit 20 një çetë e përbërë nga 200 aktivistët e Zgjimi Kombëtar Shqiptar u formua në Delvinë.


Delvina – Komuniteti Hebre 


Deri në Luftën e Dytë Botërore, një komunitet i vogël hebre ka ekzistuar në Delvinë. Pas luftës, gati të gjithë Judenjtë emigruan në Izrael.

VIZITO DELVINËN

Pranë detit në verë, por edhe pranë borës në dimër, qyteti është një destinacion i shkëlqyer turistik në çdo kohë të vitit.

Pak të njohur, por jashtëzakonisht të rrallë e të vlerësuar monumentet përreth qytetit. Manastiri i Kamenosë, dy kilometra larg Delvinës besohet se është ndërtuar rreth vitit 630 pas Krishtit dhe në të spikat një arkitekturë e rrallë bizantine.

Midis zonave që duhen vizituar absolutisht, Xhamia e Gjin Aleksit në Rusan apo kompleksi i Xhermehalles, i përbërë nga objekte social-kulturore, xhamia, teqe, tyrbe, hamame, hane dhe mullinj për bluarjen e grurit.

Megjithatë, Delvina është e pasur në traditë edhe prej njerëzve që e banojnë, e që e kanë bërë atë të njohur në Shqipëri si atdheun e sazeve. Polifonia, klarineta, violina e sazet rrjedhin në gjakun e popullit të qetë delvinas.

XHAMIA E GJIN ALEKSIT

MANASTIRI KAMENO

SHTËPITË KARAKTERISTIKE

KOMPLEKSI ISLAMIK I XHERMËHALLËS

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Twitter Saranda Web

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

Linktree sarandaweb

in sarandaweb


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2024 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.