Syri i Kaltër

09/10/1913:59

Shperndaje:

Keni ëndërruar ndonjëherë sikur ndodheni në një vend magjik, mbuluar me bimë të lartësuara, ku dergjet
vetëm kënga e zogjve dhe gurgullima e një burimi me ujë në ngjyrë thellësisht blu?
Ai vend ëndrrash është Syri i Kaltër.
I buruar nga Mali i Gjerë dhe i vendosur mes Sarandës dhe Gjirokastrës, kjo luginë e magjishme është
një nder 18 burimet që shpërthejnë rrëzë këtij mali dhe është pa diskutim destinacioni më tërheqës në
Jug.
Syri i Kaltër është një burim natyrorë, në një thellësi prej më shumë se 50 metrash, i krijuar mrekullisht
nga nuanca ngjyrash, që syri i njeriut mahnitet t’i shikojë.Natyra e ka pikturuar këtë burim në formën e
një syri, i cili duket ngjyrë blu i thellë në mes dhe i kaltër anash.Sipas legjendës së njohur, dikur në atë
tokë sundonte një dragua, i cili ndalonte banorët të merrnin ujë dhe rrembente vajzat. Në momentin që
dragoin e vrasin, nga syri i tij buroi i gjithë uji i kulluar duke krijuar Syrin e Kaltër dhe rrjedha e tij mori
formën e lumit të Bistricës, i cili ushqen përreth një bimësi goxha të dendur. Të gjithë preferojnë të
shohin diçka magjike në këtë vend, ku natyra dhe njeriu vihen në barazpeshë dhe lidhen ngushtë mes
tyre.

Dora e njeriut ka ndihmuar në këtë vend në ndërtimin e shtëpizave prej druri, ku mund të qëndrojnë
pushuesit për të fjetur e me tu zgjuar në mëngjes, mund të shijojnë ushqimin nëpër restorantet e vogla
mes bimësisë së gjerë, qetësisë absolute dhe freskisë.
Syri i Kaltër është shpallur monument kulture
Pavarsisht ujit të ftohtë që arrin më pak se 10°C , vizitorët nuk ngurrojnë të hidhen në të e ta shijojnë
këtë eksperiencë, e cila pa dyshim do të jetë ndër më të bukurat e jetës së tyre.
Pushuesit e ardhur në këtë vend magjik nuk do të harrojnë kurrë kënaqësinë e të shijuarit ushqimin
tradicional të zonës nën hijen e pemëve të larta shoqëruar me melodinë e këndshme të ujit, i cili duket se
pasurohet më shumë mrekullisht nga kujtimet e gjithë njerëzve që e marrin me vete.
Syri i Kaltër fle dhe zgjohet mes ëndrrave të tyre


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.