Manastiri i Kremesovës, Piqeras

27/01/2217:39

Shperndaje:

Manastiri i Shën Mërisë së Kremesovës ndodhet në kodrën përmbi fshatin Piqeras, ku dominon vështrimin nga ishujt e Korfuzit, Kodrat e Kakomesë e malit të Shëndëlliut deri në majën e Llogarasë me gjithë hapësirën ujore të detit Jon që përfshihet në këtë hapësirë.

Manastiri i Kremesovësuket si një kullë vrojtuese përmbi fshat e më tej.

Në kohën e ndërtimit, në vitin 1672, u vendos të ndërtohej 500-600 metra më posht vendndodhjes së sotme, në një lëndinë të vogël të quajtur “Sheshi i Krisjes”. Sipas gojëdhënës që tregohet ende nga banorët, natën shfaqej një dritëz si e kandilit, që ngjitej nga “Sheshi i krisjes” tek Lisi i Ballit duke ecur shpatit të malit deri tek vendi ku manastiri është ndërtuar sot. Kjo dritëz shfaqej përnatë dhe banorët menduan se dritëza qe e Perëndisë që nuk lejonte ndërtimin e manastirit aty ku kishin menduar ata, por atje ku dëshironte Ajo.

Dhe ashtu vendosën: manastiri u ndërtua aty ku deshi vet Perëndia.Banorët e zonës ngjiten deri te Manastiri i Kremesovës këmbëzbathur, një traditë që vijon edhe sot…

VIDEO

Ky material u realizua nga Saranda Web falë mbështetjes së Media for All dhe Qeverisë se Britanise se Madhe


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.