Manastiri Shen Jani Theollogut, Cerkovice

14/07/1819:22

Shperndaje:

Manastiri Shen Jani Theollogut, Cerkovice

Ndodhet në Cerkovicë dhe mendodhet se është ndërtuar në vitin 1600. Udhëtarë të asaj epoke e karakterizonin si fole shqiponje në shkëmb. Në manastirin e njohur të Shën Jani Theollogut u hap në vitin 1876 shkollë qendrore për tu shërbyer fshatrave përreth.

U themelua nga vëllezërit N. Lapa nga Dhrovjani, në kujtim të vëllait të tyre Evthimiu prandaj dhe u emërua “Shkolla Qendrore e Rizës Evthimios”.


Shën Kozmai Etolloi gjatë udhëtimit të tij të tretë të vitit 1777, duke ardhur nga Povlla, qëndroi dhe dha mësim para dëgjuesve të shumtë të Manastirit të Shën Jani Theollogut.
Thuhet se në Manastir ekzistonte një dorëshkrim me informacione të shumta historike për gjithë krahinën.

Manastiri i Shen Jani Theollogut, Cerkovice

Një person i quajturi Ciril nga Leshnica I cili kishte shërbyer si igumen i monastirit, I vendosur në Iasion të Moldavisë rreth viteve 1800, deklaroi se kishte marrë me vete këtë dorëshkrim të vyer dhe se do ta botonte, por gjurmët e tij humbën dhe dorëshkrimi nuk u bë publik.
Ndërtesat e vjetra rreth manastirit u rrëzuan gjatë viteve të regjimit komunist dhe me gurët e tyre ndërtuan stalla për bagëtitë.


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.