HANKO e Kamenicës: Një histori e pazakontë që rrëfehet në Folklor – VIDEO

18/03/2418:39

Shperndaje:

HANKO e Kamenicës: Një histori e pazakontë që rrëfehet në Folklor

Historia e qytetit të braktisur të Kamenicës vjen deri në ditët e sotme edhe nëpërmjet folklorit. Pelivan Basho dhe Hekuran Gjokoli e ka kënduar këtë këngë në Festivalin e Gjirokastrës si pjesë e Grupit të Zhulatit. Ai thotë se teksin e këngës e ka dëgjuar të kënuar nga gjyshi i tij. Kënga flet për Hanko, një grua të bukur dhe trimëreshë.

Pavarësisht se këngët e ndryshme të Folklorit që kanë mbërritur deri në ditët e sotme e paraqesin Hankon herë si vajzë nga Kamenica martuar në Zhulat e herë si vajzë nga Elbasani martuar në Kamenicë, ato flasin për tragjedinë e ndodhur në Kamenicë dhe braktisjen e saj.

FRAGMENT NGA KËNGA E HANKO

Ç’kërkon ti në Kamenicë, Hanko korbë e Hanko qyqe, Hanko pelivaneja Gushë e brez ergjendia

PELIVAN BASHO: Në trevat e Zhulatit kënga e Hankos është trashëguar në breza në melodi të ndryshme. Unë e kam dëgjuar nga gjyshi im duke e kënduar. Vet kënga të jep të kuptosh edhe historinë e saj “Hanko korbë e Hankoo qyqe, Hanko pelivaneja, zogëz Elbasani-a. Ka qenë një grua e bukur. Kënga thotë zogë Elbasani-a, bijë nga Elbasani. Pelivania, të thotë se ka qenë trimëreshë. Siç edhe i thotë kënga “Të kam thënë mos shko në varre, të vdekurit i ngjalle, të gjallët i vdiqe fare”, dmth nga bukuria e saj.

HEKURAN GJOKOLI: Kam marrë pjesë që në moshën 14 vjeç nëpër Festivale dhe jam mineruar. Mora pjesë në këtë këngë që kondojmë sot me qëllim për t’i përcjellë këto këngë të brezave tanë.

Pamje nga Kamenica, qyteti i braktisur në Delvinë: https://youtu.be/n0IhsInNajw

NA NDIQNI NË…

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

in sarandaweb


Ndajeni me miqte:

Postimet e fundit

NJOFTIM PËR DISA POZICIONE PUNE NË HOTEL OLYMPIA NË SARANDË
KËRKOHET KUJDESTARE PËR GRUA TË MOSHUAR NË FSHATIN XARRË
Moonlight Bar kërkon Sanitare nga ora 15:00 – 17:00. Pagesë shumë e kënaqshme
Vangjel Tavo takim me banorët në Vuno: Zyrat për ju do jenë të hapura
Anullohet linja e tragetit Brindisi – Sarandë
Vangjel Tavo merr pjesë në inaugurimin e impiantit të ujërave të ndotura në Himarë – VIDEO

©SARANDAWEB - 2024 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.