ONHEZMI

07/12/1520:52

Shperndaje:

ONHEZMI

Onhezmi (qyteti i sotem i Sarandes) ndodhet në bregun e detit JON përballë ishullit të Korfuzit.

Në antikitetet Foinike në lulëzimin e saj në shek.IV-II p.k përdori si skelë gjirin e Onhezmit. Disa kapitele e kolona jonike në Sarandë dëshmojnë për ekzistencën e një vendbanimi të vogël në ate kohë. Emri i qytetit del për herë të parë në vitin 60 para krishtit nga oratori romak Ciceroni. Ciceroni bën fjalë për një erë me emrin onkezmitës që frynte nga gjiri i Onhezmit drejt kanalit të Korfuzit.

Në shek.I-II m.kr Roma e kthen në një qytet të vogël dhe skelë për tu lidhur me Foinikën e rrethinat e saj. Ketë e dëshmojnë banesat me mozaik, kolonat prej mermeri, nekropoli, amforat e gjetura në det dhe monedhat. Gjithashtu kjo deshmohet dhe pasazhi i Dionisit te Holikornasit për ndërtimin e faltores për nder të Aferdites.

Perandori bizantin ndërtoi një kështjellëskelën e Onhezmit që kufizojnë një zonë ne formë pesëkëndëshi që nis nga bregu dhe ngjitet në shpatin e kodrës.

Ka gjatësi prej 850 m dhe rrethon një siperfaqe prej 5 ha në trashësinë e murit 2.5 metra. Tetë kulla me planimetri rrethore, katërkëndëshe dhe pesëkëndëshe përforcojnë mbrojtjen.

Fortifikimi datohet në shek.IV-VI m.kr. Me braktisjen graduale të Foinikës, Onhezmi u bë një qendër e rëndësishme.

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Twitter Saranda Web

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

in sarandaweb


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.