FINIQI ANTIK – Guide nga arkeologët & historianët Halil Shabani dhe Jani Koçillari

14/10/2311:22

Shperndaje:

FINIQI ANTIK – Guide

FINIQI ANTIK – Guide nga arkeologët dhe historianët Halil Shabani dhe Jani Koçillari.

VIDEO

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

in sarandaweb

FINIQI ANTIK – Guide

Finiqi Antik – The ancient Phoenice u themelua para shekullit të 5 para Krishtit. Ndodhet në një kodër që ndodhet midis qyteteve të Sarandës dhe Delvinës, ku sot gjendet qyteti me të njëjtin emër. Pas shpërbërjes së mbretërisë së Epirit, qyteti antik i Phoenicës luajti një rol të rëndësishëm në dy mënyra. Së pari, në vitin 231 pes u themelua si qyteti kryeqytet administrativ i Epirotes. Së dyti, në Finiq u nënshkrua marrëveshja e paqes ndërmjet Maqedonisë dhe Romës.

Teatri – FINIQI ANTIK – Guide

Teatri gjithashtu funksiononte si vendi i mbledhjes së “Të gjithë Epirotes rreth Phoenice”. Këtu u morën vendime të mëdha në lidhje me paqen, luftën apo rastet e ndryshme të gjykimit. Fuqia u ushtrua nga tre gjeneralë: Njëri ishte udhëheqësi dhe u emërua prefekti. I dyti ishte sekretari i Kuvendit, dhe i treti ishte garuesi (mbrojtësi). Të tre gjeneralët ishin përkatësisht nga tre fiset kryesore: Mollosët, Kaonët dhe Thesprotët. Vendi i caktuar i pelegrinës së Phoenicës ishte Dodona. Qyteti dhe Teatri antik Finiqi – Fazat e ndertimit

FINIQI ANTIK – Guidë

Qyteti antik Finiqi – Teatri është ndërtuar tri herë, i cili u konfirmua nga gërmimet arkeologjike gjatë së cilave u zbuluan tre shtresa ndërtimi. Faza e parë i përket shekullit të 4 pes. Materiali i ndërtimit është guri lokal dhe kryesisht guri i fazës është nxjerrë nga vetë kodra. Faza e dytë e ndërtimit i përket shekullit të 3 para Krishtit. Gurët e kësaj faze janë të bardha, të gdhendura mirë. Mendohet se u sollën nga guroret e afërta rreth Phoenicës. Skena u zgjerua për të pasqyruar ndryshimin në statusin e Phoenicës si metropol i Chaonisë dhe kryeqytetit të Epirit. Teatri, i ndërtuar në fazën e dytë, tejkalon madhësinë e teatrit të Dodonës në dy mënyra. Në Phoenice diametri i orkestrës ishte 19.80 metra ndërsa ajo e Dodona ishte 19.20 metra. Gjithashtu, diametri i hapësirës konkave nga qendra në kokën e ulëseve është 129.5 metra ndërsa në Dodona është 129 metra. Në skenën e teatrit u gjetën piedestalet dhe gjurmët e këmbëve të statujave gjigande. Supozohet të jenë të perëndive ose perandorëve të vjetër. Qyteti antik i Finiqit u fortifikua në tre faza.

GUIDE NE FINIQIN ANTIK

GUIDE NE FINIQI ANTIK – Qyteti antik i Finiqit – Një fakt përmendet edhe nga historibioli Polifusi. Faza e parë filloi me krijimin e qytetit gjatë shekullit V pes. Kjo fazë vazhdoi deri në mes të shekullit IV para Krishtit. Faza e dytë filloi në mes të shekullit të 4-të, duke arritur kështu kulminimin e zhvillimit të gjithë qytetit. Faza e tretë përkon me periudhën e zhvillimit intensiv të qytetit dhe prerjen e monedhës së parë vendase. Mnedha mbante mbishkrimin “Foinikaieon” “Φοινικαιέων” gjatë shekullit të 3 para Krishtit. Kompleksi qendror strukturor i qytetit ishte Akropoli ose Agora, e cila ndodhet në rrafshnaltën më të lartë të kodrës. Akropoli luajti rolin kryesor social dhe e mbajti atë rol deri në rënien e qytetit. Në këtë zonë gjenden monumentet më të rëndësishme dhe të ruajtura, si Thesaret dhe Bazilika. Thesaurët, të zbuluar së pari nga Ugolini në vitin 1926, shërbyen për të ruajtur thesarin e qytetit dhe “Kuvendin Epirot”.


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.