Vila e Fortifikuar në Dobër


Vilë e Fortifikuar e Dobrës ishte ndërtuar në një kodër të ulët në fshatin Dober, në rrugën nacionale Qafë Botë – Sarandë. Fortifikime të tilla të ngjashme gjenden edhe në Çukë, Metoq dhe gjetkë. Ajo daton në shekullin e katërt para Krishtit dhe ndodhet në bazat e Finiqit ë lashtë, ku familjet e pasura të qytetit kërkonin strehim në kohën e luftës.
Në ditët e sotme disa segmente të mureve të ndërtuar me gurë, paralelepiped ende mund të shihen. Në vitin 1962 u zbulua njëra anë e vilës. Gurët e zbërthyer në përmasa të sakta janë vendosur në mënyrë të njëtrajtshme për të krijuar themelin për pjesën më të lartë.
Nga këndvështrimi strukturor, Vila është një kujtesë e tempujve të lashtë.