Kalaja Trekendore e Vivarit, Butrint

01/03/2213:02

Shperndaje:

Kalaja Trekendore e Vivarit, Butrint

Kalaja Trekendore e Vivarit ndodhet në bregun jugor të Kanalit të Vivarit dhe njihet me këtë emër nga planimetria në formën e një trekëndëshi.

Në të tri këndet e saj janë ndërtuar kulla në formë rrethore ku ajo jugperëndimore ruhet në lartësinë e plotë. Fazës së pare të ndërtimit (shek.13- të – 14-të) i përkasin vetëm muret e kalasë, gjurmët e disa ndërtimeve të brendshme si dhe frengjitë me mbulesë pllakash në formë çatie. Në një fazë të dytë u ndërtua kulla dykatëshe jugperëndimore.

Ndërkohë që dy kullat e tjera që për nga teknika e ndërtimit, forma dhe arkitektura e brendshme janë të njëjta, i përkasin një periudhe të tretë ndërtimi.

Periudhës së katërt të ndërtimit (shek.17-të – 18-të) i përkasin ambientet e brendshme të mbështetura në murin jugor dhe perëndimor.

Kalaja Trekendore e Vivarit, Butrint – VIDEO

Ky emision u realizua nga Saranda Web falë mbështetjes së Media for All dhe Qeverisë Britanike

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Twitter Saranda Web

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

in sarandaweb


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.