Dosier/ Kush ishte projektuesi i Lumit të Lanës dhe kanalit vaditës të 2200 ha tokë në Vurg

26/01/2117:15

Shperndaje:


Pas gjashtë dekadash funksionimi, arteria kryesore e cila vaditi 22,000 hektarë tokë bujqësore në Vourg, u shemb.
Kanali, i quajtur pas projektuesit të tij, Thoma Filipeu, u projektua në 1961, përfundoi në 1968 dhe ishte një nga projektet më të mëdha për përmirësimin e tokës në zonë.
Kanali përbëhet nga trungu kryesor (Hidrocentrali i Bistricë – Livadhja) dhe dy degë që mbulojnë pothuajse të gjitha fshatrat e fushës së Vourgut. Gjatësia totale së bashku me degët arrin 39 km dhe furnizimi fillestar me ujë në 2.2 m³/ sek.
Thoma Filipeu lindi në fshatin Leusa të Përmetit në 1900. Ai studioi në Shkollën Zosima të Janinës, ndërsa përfundoi studimet e tij si Inxhinier Ndërtimi në Universitetin e Berlinit. Shumë projekte të mëdha në Shqipëri, si diga, liqene artificiale, vendosja e lumit Lana në kryeqytet, etj mbajnë nënshkrimin e tij.

Regjimi komunist përfitoi nga njohuritë e Thoma Filipeut, por, si të gjithë intelektualët, veçanërisht ata që studionin jashtë, i shikonte me dyshim. Sipas dëshmisë së vajzës së tij, ai projektoi shumë nga punimet në burg dhe i mbikëqyri ato të shoqëruar nga policia e regjimit.
Thoma Filipeu vdiq nga rrethana të panjohura.

Materiali i përgatit bazuar në shkrim të ing. Leonidha Papas.


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.