DEA E BUTRINTIT

26/11/1619:39

Shperndaje:

Dea e Butrintit


Dea e Butrintit – Perla e zbulimeve arkeologjike të Butrinit është busti i njohur si “Koka e Deas” 50 cm i lartë.

Ky bust i vendosur mbi një shtatore femre i përket shek IV B.C. Ajo u zbulua nga arkeologu Italian Ugolini në vitin 1928.

Fillimisht ai e identifikoi me hyjneshën e qytetit me emrin Dea. Më pas e identifikoi me kokën e Apollonit. Dea e Butrintit sot ndodhet në Muzeun Historik Kombëtar në Tiranë.

Për më shumë VIDEO na ndiqni në kanalin tonë në youtube. Saranda Web

Dea e Butrintit, është koka e një skulpture gjetur në sitin arkeologjik të Butrintit më 1928, me tipare femërore që mund të përfaqësojë hyun Apollon.

Dea e Butrintit – Përshkrimi

Bëhet fjalë për një kokë punuar në një mermer tejet të veçantë për nga gjendja që është gjetur e ruajtur, duke mos pasur asnjë plasje në faqatë.

Me tiparet femërore, mund të përshfaqë hyun Apolon. Ky fragment do të ketë qenë pjesë e një skulpture 2,5 metra të lartë.

Dea e Butrinti – Historia e gjetjes

U zbulua në vitin 1928, gjatë gërmimeve Arkeologjike të misionit Italian në Butrint drejtuar nga konti Luigi Ugolini. Dëshmohet se objekti, me vlera të rralla kulturore dhe historike, u grabit dhe u dërgua në Itali. U rikthye në vendin tonë nga qeveria Italiane në vitin 1981. Ky është versioni i statujës, që sipas gjitha gjasave, paraqet Perëndinë Apollo, në formën e tij androgjene. Ajo zakonisht lidhej me Apolon si muzikant, apo udhëheqës i Muzave, dhe njihej si Apollo i Antiumit, apo Apollo i Cyrenes. Trupi i statujës duhet të ketë qenë mashkullor… Duke paraqitur Apolon të mbështjellur në tunikë.. Duke u mbështetur në një lyrë, apo trung të vogël druri. Ndërsa, siç duket, koka ka tipare femërore… Me flokët e lidhura në dy ndarje mbi kokë, ngjashmëri me statujat e Afërditës… Me lëvizjen e kokës në njërën anë, dhe veti të buta si sytë dhe buzët. Nga madhësia e statujës, mund të sugjerohet se ka qenë statujë tempullore. Pra Butrinti duhet të ketë pasur një tempull të dedikuar Apollos dhe Dafinës.

Gjendet i ekspozuar në Muzeun Historik Kombëtar.

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Twitter Saranda Web

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

in sarandaweb


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.