Bazilika e Nekropolit, Sarande

17/01/2214:44

Shperndaje:

Bazilika e Nekropolit, Sarande

Bazilika e Nekropolit, SarandeMozaiku ndodhet në qendër të qytetit të Sarandës, në katin e parë të Postës (sot “Muzeu Arkeologjik Onhezmi”). Është zbuluar në vitin 1968 nga arkeologu Dhimosten Budina. Është i periudhës së antikitetit të vonë. Mozaiku ka dimensione 12.8 m x 11 m dhe përbëhet nga tre pjesë; Emblema, Korniza dhe Motivet anësore.
Është ndërtuar me gurë të vegjël dhe llaç gëlqere.

Në disa vende mozaiku është i dëmtuar dhe i deformuar, pjesa lindore ndryshon nga ajo perëndimore, kryesisht janë figura gjeometrike (harqe, katrore dhe spirale) dhe shpendë, më e bukura ndër to është “Palloi që pi ujë në gotë”.
Sot Mozaiku është në gjendje të mire.
Bazilika e Nekropolit statusin e Trashëgimisë Kulturore, Monument Kulture, Kategoria  I e ka marrë në datë 10. 06. 1963.

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Twitter Saranda Web

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

in sarandaweb


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2024 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.