Akuzat e Ristanit për shpronësimin në Sarandë, reagon qeveria: E kishim detyrim ndaj shtetit rumun

23/01/1615:33

Shperndaje:


Pas akuzave të Arben Ristanit ndaj kryeministrit Edi Rama se ka shpronësuar familjen Nesturi në Sarandë, duke dhënë pronën e tyre shteti rumun, ka reaguar qeveria përmes portalit Transparenca.al Lexoni më poshtë reagimin e plotë:

Në sqarim të akuzës së përfaqësuesit të Partisë Demokratike sqarojmë se rasti në fjalë ka të bëjë me pronën e dhuruar nga ish Mbreti Zog studiuesit të njohur rumun Nicolaes Jorga më 5 Maj 1932. Këtë pronë, në vitin 1934, Nicolae Jorga ia ka dhuruar shtetit rumun me qëllim ndërtimin e një instituti albanologjik. Mbi truallin e dhuruar, përpara luftës është ndërtuar një godinë një katëshe e cila njihej si “Instituti rumun”. Ndërkohë që gjatë luftës kjo godinë ka shërbyer si spital ushtarak, më vone si doganë, e në përfundim si godina e Klubit Sportiv Butrinti. Në kuadër të detyrimeve që burojnë nga Traktati i Miqësisë midis Republikës së Shqipërisë dhe Rumanisë, të nënshkruar më 11 Maj 1994, dhe në mbështetje të ligjit nr. 8561, dt 22.12.1999 “Për shpronësimin e pasurive të paluajtshme për interes publik”, qeveria shqiptare ka kryer të gjitha procedurat që parashikohen në këtë bazë ligjore. Çdo përpjekje për keqinformim, është e dështuar pasi të gjitha procedurat e ndjekura për këtë çështje janë kryer në përputhje me aktet ligjore në fuqi.

Gjithashtu, dëshirojmë të theksojmë se çështja e pronës Jorga është trajtuar nga të gjitha qeveritë shqiptare në këto 15 vitet e fundit. Vlen të kujtojmë se për këtë çështje ish-Kryeministri Berisha, në mbledhjen e Komitetit Ndërministror të Integrimit të datës 19.9.2012, ka udhëzuar përfaqësuesit e Ministrisë së Punëve të Jashtme të fillojnë procedurat e shpronësimit dhe kthimin e saj shtetit rumun.


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.