Debati për Butrintin, Ceka: Kanë përjashtuar arkeologët vendas

Specialistët e cilësojnë planin e menaxhimit të Butrintit pa risi të mëdha nga plani i 20 viteve më parë, si dhe të pa zbatueshëm bë  terren. Arkeologu  Neritan  Ceka thotë se ka edhe gabime shkencore, pasi janë përjashtuar të gjithë arkeologët shqiptar.

Seanca e parë e diskutimit me specialistët e planit të menaxhimit të Butrintit u shoqërua me debate të forta. Ajo u zhvillua pa pranin e kamerave.  Arkeologu Neritan Ceka  nënvizon faktin se konceptimi i Butrintit si qytet grek dhe romak është gabim shkencorë i cili ka ardhur për shkak të politikës përjashtuese të specialistëve vendas sipas Cekës.

Ish -drejtori i parkut kombëtar tw Butrintit, Auron Tare i cili është pro planeve menaxhuese, për çdo sit arkeologjik   ky plan, sipas tij nuk përben risi krahasuar me atë të  krijuar prej tij 20 viteve më parë.

Ndërsa Ceka e cilëson të pazbatueshëm.

Menaxhimi i Butrintit nga fondacionet për Auron Taren është mënyra e duhur, por jo i mbikëqyr apo i drejtuar nga Ministria e Kulturës si në këtë rast , gjë që ky koncept  thekson Tare është kundërshtuar edhe nga ICOMOS.

Pas kësaj tryeze pritet që të zhvillohen edhe takime të tjera me grupet e interesit,  më pas plani i menaxhimit  do të kalojë në Kuvend për të marrë ose jo miratimin./abcnews.al