Vasil Kajo takim me Ministrin e Jashtëm grek

22/05/1920:53

Shperndaje:


Kryetari i organizatës së Minoritetit Grek në Shqipëri OMONIA Vasil Kajo ka patur ditën e djeshme një takim me minitrin e Jashtëm të Greqisë Jorgos Katrougalos, në zyrën Ministrisë së Jashtme greke në Athinë.
Në celje të takimit, Vasil Kajofalënderoi ministrin për takim dhe vuri në dukje se problemet janë të shumta. Në mënyrë të veçantë, nga z Kajo është përqëndruar ndaj abuzimeve, sipas tij, me të drejtat e njeriut të Minoritetit Kombëtar Grek të shtetit shqiptar, çështjen e pronësisë dhe planit të rregullt sekuestrimit të pasurisë, përjashtimin sistematik të pjesëtarëve të pakicave kombëtare në shërbimet publike, dhe mbi çështjet vendimtare që kanë të bëjnë me mbijetesën e minoritetit grek në territorin shqiptar.
Ministri i Punëve të Jashtme, nga ana e saj, ka bërë edhe një herë të qartë se respektimi i të drejtave të pakicave Kombëtare Greke janë të lidhura drejtpërdrejt me perspektivën evropiane të Shqipërisë, dhe në të vërtetë një pjesë integrale e pesë prioritetet kryesore për fillimin e negociatave ky vend me BE-në. Z. Katrougalos theksoi se Greqia mbështet fuqishëm kërkesën e Pakicave Greke në Shqipëri(MPSA) për të garantuar të drejtën e lirë të vetë-deklarimit. Në të njëjtin kontekst, theksi i veçantë u vu në rëndësinë e regjistrimit të popullsisë 2020, i cili në praktikë duhet të garantojë të drejtën për vetëdeklarimit.

Ministri i Jashtëm theksoi gjithashtu mbështetjen aktive të Greqisë për të mbrojtur të drejtat pronësore të grekëve në Shqipëri, sipas të drejtës evropiane dhe ndërkombëtare. Çështja e zgjedhjeve lokale në Shqipëri u diskutua gjithashtu në dritën e zhvillimeve politike atje. Kjo u vu re se vendimi i fundit i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve të Shqipërisë nuk ka bazë ligjore dhe se duhet të sigurojë përfaqësimin politik të minoritetit grek në zgjedhjet komunale në Himarë.

Lidhur me çështjet e arsimit, nga të dy anët theksoi rëndësinë e zbatimit besnik ra dakord në takimin e 5-të të Komitetit të Përbashkët të Ekspertëve për të shqyrtuar tekstet (Athinë, 20/03/2018), përkatësisht eliminimin e kërkesave të papranueshme teksteve shqiptare . Ai gjithashtu shprehu nevojën për Qeverinë shqiptare për të ndërmarrë hapat e nevojshëm për publikimin në kohë të teksteve shkollore për përdorimin e emigrantëve shqiptarë të nxënësve të pakicave të shkollave publike në vitin shkollor 2019-2020. Pas më sipër, Presidentin dhe përfaqësuesit e DEEEM – Omonia theksoi funksionimin rëndësinë e një shkolle greke-shqiptare. Ministri i Jashtëm tha se ai e kupton plotësisht nevojën dhe që vendimet për të nisur zhvillimet Ministrisë dhe të iniciojë procedurat përkatëse, në bashkëpunim me autoritetet shqiptare kanë marrë tashmë.

Kryetari dhe përfaqësues të DEEEM – Omonia njoftoi dhe nevoja për të stimuluar aktivitetin ekonomik në zonat e banuara tradicionalisht nga anëtarët e saj. Ministri i Jashtëm tha se aktualisht në shqyrtim programeve INTERREG japë mundësinë për bashkëpunim midis njësive vendore të të dy vendeve dhe, nëse përdoret siç duhet mund të krijojë vende të reja pune në Shqipëri, në të mirë të ekonomisë dhe shoqërisë lokale, duke përfshirë natyrisht pjesëtarët e minoritetit grek.

Gjatë debatit, janë analizuar problemet me të cilat përballen të moshuarit në zonat e minoritetit, me theks të veçantë në çështjet e sigurisë sociale kanë të bëjnë me pakicë që jetojnë në Greqi. Ministri grek, nga ana e tij, informoi përfaqësuesit e DEEEM – Omonia që, në konsultim me Ministrinë e Punës, Sigurimeve Shoqërore dhe Mirëqenies, do të përfshihen në të përmendura më lart faturën dispozite të Ministrisë së Jashtme që i plotëson kërkesat e pakicës në Shqipëria për përjashtimin e anëtarëve nga kërkesat e përhershme të qëndrimit në vend për pagesën e solidaritetit social ndihmë pasiguruar moshuar.


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.