KAKOME – VIDEO

10/06/2418:09

Shperndaje:

Manastiri Shën Mëria në Kakome

 

Manastiri Shën Mëria në Kakome është një monument historik dhe fetar i ndërtuar në shekullin XVIII. Ndodhet rreth 10 kilometra nga Saranda, në rrugën e Bregut, vetëm 1 kilometër larg nga Plazhi i Kakomes dhe Gjiri i Kakomes, në bregdetin Jon.

Manastiri përfshin një kompleks ndërtimesh, ku një element i rëndësishëm është kulla e ngujimit e fortifikuar në skajin verilindor të oborrit. Në qendër të kompleksit ndodhet kisha e Shën Mërisë, e cila është ndërtuar në shekujt XVI-XVII. Kisha ka një hajat në anën perëndimore dhe përmban piktura murale të ruajtura në brendësi.

Naosi i kishës është në formë kryqi me kupolë, triabsidal, me përmasa të brendshme 6,80 x 3,70 metra. Ky naos ndriçohet nga katër dritare në absidat anësore, ndërsa ambienti i altarit ka tre dritare të vogla. Çatia është mbuluar me tjegulla dhe është dyujëshe, me pjesët jugore dhe veriore të kryqit që janë më të ngritura, duke afruar me stilin e bazilikave me kupolë.

Pjesët këndore të naosit janë të mbuluara me qemerë cilindrikë që hapen ndaj nefit qëndror. Brenda kishës, mbi katër kolona krijohet një bërthamë katrore mbi të cilën ngrihet kupola me tamburin tetëfaqësh. Megjithatë, ambientet e tjera të manastirit janë të rrënuara dhe pa çati.

Në të kaluarën, ky manastir ka shërbyer edhe si shkollë për vajza dhe djem. Thuhet se manastiri kishte në pronësi edhe një vapor, gravura e të cilit ndodhet e pikturuar në muret e tij.

 

 

Plazhi në Kakome

 

Plazhi i Kakome është një perlë e bregdetit shqiptar. Ndodhet pranë manastirit dhe është një destinacion i preferuar për pushuesit që kërkojnë bukuri natyrore dhe qetësi. Plazhi ofron ujëra të kristaltë dhe një peizazh të mrekullueshëm, duke e bërë një vend ideal për relaksim dhe aventura detare.

Gjiri i Kakomes është një tjetër atraksion i rëndësishëm. Ai ofron një mjedis të mbrojtur, i përshtatshëm për not dhe sporte ujore. Kjo zonë e bregdetit Jon është e njohur për bukurinë e saj natyrore dhe plazhet e paprekura, duke e bërë një destinacion të preferuar për turistët vendas dhe të huaj.

Kakome është një destinacion i mrekullueshëm që kombinon historinë dhe bukuritë natyrore. Manastiri Shën Mëria dhe plazhi i Kakomes ofrojnë një përvojë unike për të gjithë ata që vizitojnë këtë zonë të mrekullueshme të Shqipërisë.

 

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

in sarandaweb


Ndajeni me miqte:

Postimet e fundit

NJOFTIM PËR DISA POZICIONE PUNE NË HOTEL OLYMPIA NË SARANDË
KËRKOHET KUJDESTARE PËR GRUA TË MOSHUAR NË FSHATIN XARRË
Moonlight Bar kërkon Sanitare nga ora 15:00 – 17:00. Pagesë shumë e kënaqshme
Vangjel Tavo takim me banorët në Vuno: Zyrat për ju do jenë të hapura
Anullohet linja e tragetit Brindisi – Sarandë
Vangjel Tavo merr pjesë në inaugurimin e impiantit të ujërave të ndotura në Himarë – VIDEO

©SARANDAWEB - 2024 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.