AJMMI zhvillon tryezë me gazetarët për mjedisin

23/07/1716:55

Shperndaje:


AJMMI- Agjencia Joniane e Mjedisit, Medias dhe Informacionit me qender ne Sarandë, pjesë e Rrjetit të org.mjedisore ECIM; perfundoi më 21.07.2017, Tryezën Mjedisore me Gazetarë të Rajonit Jugor të Shqiperisë me fokus:” Informim- ndergjegjesim mbi politikat e zhvillimit te qendrueshem te Mjedisit “ -Nga eksperte me gazetare te rajonit jugor te vendit. Tryeza e Sarandës, ishte pjesë e projektit më të njejtin emër ne kuader te programit SENiOR-II, zbatuar nga REC SHqipëri dhe financuar nga Qeveria Suedeze.
Në këtë auditorium trajnues me pjesëmarrje të 35 gazetarëve, specialistëve dhe ekspertëve të mjedisit e medias, u referuan gjashtë trajtesa të cilat synuan jo vetëm familjarizimin e gazetarëve me nocionet bazë të zhvillimit të qëndrueshëm në realitetin e sotëm shqiptar; por u prezantuan edhe problematika të mprehta të mjedsiti dhe krimeve mjedisore aktuale, pasjoë e veprimit dhe mosveprimit të strukturave apo agjencive të ndryshme ligjzbatuese në vendin tonë. Kumtuesit, si Alisa Peçi (Org.Ekolevizja-Tiranë,koordinatore e Rrjetit të org, ECIM), Olsi Nika (Org,Ekoalbania), Gjergji Mano (Parku Kombetar Butrint), ing.Kristo Kauri (Ekspert I pyjeve dhe mjedisit-Org.AJMMI), Engjëll Serjani (gazetar,Qendra e Zhvillimitt e Mediave Jug), Kristina Fidhi (Gazetare-Top Channel) .sollën në trajtesat e tyre,problematika e sotme mjedisore si : Pasuritë lumore të kërcënuara dhe lejet dhe koncensionet; Vlerat e trashëgimisë dhe politikat mjedisore në ekosistemet në parkun Butrint; Sfidat mjedisore te jugut të Shqipërisë, politikat mjedisore dhe roli i mediave; Vjosa-i vetmi lumë i egër në Europë-nga nismë, një kauz kombëtare me mbështetje të BE; Përmirësimi i raportimit mediatik mjedisor –me impakt për publikun dhe vendimarrjen; Fushatizmi dhe investrigimi mjedisor në raportimin mediatik, etj,.
Tryeza mjedisore trajnues e Sarandës adresoi përmes debatit edhe disa çështje si: karshillëku që po vërehet sot në Shqipëri për krimet mjedisore në Ishujt e Ksmilit, djegia e pyjeve, pasuri e pazevendësueshme kombëtare; mungesa e vizionit për mjedisin e qëndrueshëm në programet e partive politike gjatë fushatës në zgjedhjet e fundit të përgjithshme në Shqipëri, etj,.
Të pranishmit, ndoqen me interes filmin dokumentar mbi katastrofen mjedisorë që pason dhënien e qindra lejeve për HEC-e edhe në zonatë mbrojtura dhe parqet kombëtare,etj.
Trajnimi mjedisor në Sarandë u përmbyll dhe shperndarjen e Certifikatave për gazetërët e trajnuar.
Tryeza e mësipërme është e para e këtij lloji në jug të vendit e realizuar nga AJMMI, mundësuar nga programi SENiOR-II, zbatuar nga REC SHqipëri dhe financuar nga Qeveria Suedeze.

 


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.