Delvina – Video nga Delvina

25/02/228:47

Shperndaje:

Delvina – Video nga Delvina


Video nga Delvina – Është një qytet i vogël, 16 km në verilindje të Sarandës. Delvina është bashki më vete. Delvina ka humbur më shumë se një te treten e qytetarëve të saj që nga viti 1990, duke pasur një popullsi prej 4200 (2004 vlerësim).
Delvina është ndërtuar mbi një shpat mali.
Ka pak punësim lokal përveçse ato vende pune ofruar nga shteti, dhe përfitimet ne Delvine vijne nga bumi turistik ne Sarande.


Delvina nën kontrollin otoman turk
Sanxhaku i Delvinës u krijua në mes të shekullit të 16-të. Qyteti Qarku i saj ishte Delvina por gjatë shekullit të 18-të, Pashai vendosi Gjirokastren sanxhak. Emri i tij zyrtar nuk ka ndryshuar, megjithatë,i është referuar edhe si sanxhakut të Gjirokastrës.


Udhëtari turk Çelebi vizitoi Delvinen rreth 1670 dhe i dha disa informacione rreth qytetit në librin e tij të udhëtimit. Ai njoftoi se Delvina ne Mesjetës ishte në duart e spanjolleve dhe më vonë venedikasit. Në kohën e tij, Ajaz Mehmet Pasha qeverisi sanxhakun – Beu e Delvines. Sanxhaku mbulonte 24 zeamete dhe 155 timarete. Ishte një garnizon turk, komanda e te cilit ishte ne keshtjelle. Kalaja e vogël kishte një cisterne të mirë, një depo municioni dhe një xhami të vogël. Në qytet ka pasur rreth 100 shtëpi te ndertuara me tulla. Këto qëndronin relativisht larg dhe gati çdo shtëpi kishte një kullë. Ai vuri në dukje se një mur i qytet ishte zhdukur. Ka patur disa xhami, tre medrese dhe rreth 80 dyqane, si dhe një vend të tregut të hapur.


Në vitin 1878 një kryengritje shpërtheu, me revolucionarët, duke marrë kontrollin e Sarandës dhe Delvinës. Megjithatë, ajo u shtyp nga trupat osmane, të cilët dogjën 20 fshatra të rajonit. Në fillim të shekullit 20 një çetë e përbërë nga 200 aktivistët e Zgjimi Kombëtar Shqiptar u formua në Delvinë.


Komuniteti Hebre
Deri në Luftën e Dytë Botërore, një komunitet i vogël hebre ka ekzistuar në Delvinë. Ajo përbëhej nga hebrenjtë nga Spanja që kishin ardhur në Delvinë, kur nën sundimin osman dhe kishte lidhje të ngushta me komunitetin hebraik të madh në Janinë. Pas luftës, gati të gjithë Judenjtë emigruan në Izrael.

Video nga Delvina

Ky emision u realizua nga Saranda Web falë mbështetjes së Media for All dhe Qeverisë Britanike

Website sarandaweb.net

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

in sarandaweb


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.