Finiqi i lashtë – The ancient Phoenice

Qyteti antik i Finiqit u themelua para shekullit të 5 para Krishtit, në një kodër që ndodhet midis qyteteve të Sarandës dhe Delvinës, ku sot gjendet qyteti me të njëjtin emër. Pas shpërbërjes së mbretërisë së Epirit, qyteti antik i Phoenicës luajti një rol të rëndësishëm në dy mënyra. Së pari, në vitin 231 pes u themelua si qyteti kryeqytet administrativ i Epirotes. Së dyti, në Feniq u nënshkrua marrëveshja e paqes ndërmjet Maqedonisë dhe Romës.
Teatri i madh me rreth 17 mijë vende ndodhet në mes të kodrës dhe ka një hapje drejt Manastirit të Dyzet Shenjtorëve në Sarandë. Teatri gjithashtu funksiononte si vendi i mbledhjes së “Të gjithë Epirotes rreth Phoenice”, ku u morën vendime të mëdha në lidhje me paqen, luftën apo rastet e ndryshme të gjykimit.
Fuqia u ushtrua nga tre gjeneralë: njëri ishte udhëheqësi dhe u emërua prefekti, i dyti ishte sekretari i Kuvendit, dhe i treti ishte garuesi (mbrojtësi). Të tre gjeneralët ishin përkatësisht nga tre fiset kryesore: Mollosët, Kaonët dhe Thesprotët. Vendi i caktuar i pelegrinës së Phoenicës ishte Dodona.
Teatri është ndërtuar tri herë, i cili u konfirmua nga gërmimet arkeologjike gjatë së cilave u zbuluan tre shtresa ndërtimi. Faza e parë i përket shekullit të 4 pes. Materiali i ndërtimit është guri lokal dhe kryesisht guri i fazës është nxjerrë nga vetë kodra.
Faza e dytë e ndërtimit i përket shekullit të 3 para Krishtit. Gurët e kësaj faze janë të bardha, të gdhendura mirë dhe u sollën nga guroret e afërta rreth Phoenicës. Skena u zgjerua për të pasqyruar ndryshimin në statusin e Phoenicës si metropol i Chaonisë dhe kryeqytetit të Epirit.
Teatri, i ndërtuar në fazën e dytë, tejkalon madhësinë e teatrit të Dodonës në dy mënyra. Në Phoenice diametri i orkestrës ishte 19.80 metra ndërsa ajo e Dodona ishte 19.20 metra. Gjithashtu, diametri i hapësirës konkave nga qendra në kokën e ulëseve është 129.5 metra ndërsa në Dodona është 129 metra. Në skenën e teatrit u gjetën piedestalet dhe gjurmët e këmbëve të statujave gjigande të supozuara të perëndive ose perandorëve të vjetër.
Qyteti i lashtë i Phoenicës u fortifikua në tre faza, një fakt i përmendur edhe nga historibioli Polifusi: Faza e parë filloi me krijimin e qytetit gjatë shekullit V pes dhe vazhdoi deri në mes të shekullit IV para Krishtit. Faza e dytë filloi në mes të shekullit të 4-të, duke arritur kështu kulminimin e zhvillimit të gjithë qytetit. Faza e tretë përkon me periudhën e zhvillimit intensiv të qytetit dhe prerjen e monedhës së parë vendase me mbishkrimin “Foinikaieon” “Φοινικαιέων” gjatë shekullit të 3 pes.
Kompleksi qendror strukturor i qytetit ishte Akropoli ose Agora, e cila ndodhet në rrafshnaltën më të lartë të kodrës. Akropoli luajti rolin kryesor social dhe e mbajti atë rol deri në rënien e qytetit. Në këtë zonë gjenden monumentet më të rëndësishme dhe të ruajtura, si Thesaret dhe Bazilika. Thesaurët, të zbuluar së pari nga Ugolini në vitin 1926, shërbyen për të ruajtur thesarin e qytetit dhe “Kuvendin Epirot”.
Pranë dhe sipër ndërtesës së Thesaur në formë Akropoli ishin gjurmët e dukshme të bazamentit të një bazilike të madhe. Sipas fakteve historike, Peregrino peshkopi i Phoenicës përfaqësonte Epirin, në vitin 552, në Konferencën Botërore të Krishterimit. Burime të tjera përmendin Valerianin në kohën e Perandorit Leon, Filipit në vitin 516 dhe peshkopit të fundit, Efstathios. Në vitin 568, ai shkoi në Manastirin e Mesopotamisë dhe më vonë në Delvinë në Manastirin e Kamenës, pranë Kakodhiqit. Gërmimet arkeologjike në Phoenice zbuluan se qyteti në kohët e lashta ishte një qendër aktive fetare diçka që është pasqyruar në gjetjet pagane dhe gjithashtu të krishtera ortodokse që pasuan më vonë. Pak metra larg bazilikës gjenden gjurmët e një kishe nga epoka e krishterë. Gjithashtu, në vendin “Palavli” gjenden rrënojat e tempujve të hershëm të krishterë të zbukuruar me mozaikë të ndryshëm. Tempulli Episkopal i Phoenice nderon emrin e Virgjëreshës Mari, “Burimi i Jetës”, duket se është ndërtuar në bazilikën e vjetër.
Arkeologët zbuluan në Phoenice rezidencën karakteristike me dy peristyles nga shekulli i 3 pes. Banesa ndoqi një plan katror dhe mbulon një sipërfaqe prej rreth 700 m2. Ai përbëhet nga një oborr të madh me një peristil, rreth të cilit ka zona të tjera. Një peristyle e dytë krijon një oborr të vogël në pjesën lindore të banesës.
Madhësia dhe fuqia e Phoenicës shfaqen edhe nga qeramika e pasur e Nekropolisë dhe monedhat e shumta të gjetura atje me epigrafin Foinikaieon. Studiuesi shqiptar i nomizmatologjisë Shpresa Gjongecaj bëri publike në vitin 2006 gjetjen e 358 llojeve të monedhave, 314 prej të cilave ishin me epigrafe greke. Këto epigrafë tregojnë shkëmbimet tregtare të Phoenice me qytete të tjera të begatë në rajon gjatë shekullit të 4-të para Krishtit.