Teqeja “Dedë Reshat Bardhi” në Sarandë

23/07/2322:37

Shperndaje:

Teqeja “Dedë Reshat Bardhi” në Sarandë

Teqeja Reshat Dede Baba ndodhet në veri perëndim të qytetit në Sarandë. Ndërtimin e saj e nisi  më  4 qershor 2009, Dede Reshat Bardhi, ish-Kryegjysh Botëror i Bektashinjve (1991-2011). Objekti filloi aty ku ishin gjurmët e vjetra të Sari Salltikut, në faqen kodrinës pranë detit. Punimet e ngritjes së teqesë nisën e vazhduan nën drejtimin e baba Sadik Ibrokodhelit. Kjo teqe është përball Korfuzit, atje ku ndaloi Sari Salltiku misionari i parë i islamit dhe bektashizmit, ku historia e tij në Shqipëri dhe Ballkan, është një histori e njohur.

Nisja e punimeve te Teqeja “Dedë Reshat Bardhi” në Sarandë


Ditën e nisjes së punimeve, Dede Reshati u shpreh: “ Ndihem sinqerisht i lumtur dhe shumë i respektuar të vendos gurin e themelit në teqenë tonë të re në Sarandë!”. Pas një viti u bë përurimi i tyrbes dhe teqesë. Në këtë përurim, më 2 qershor 2010, mori pjesë Kryegjyshi Dede Reshat Bardhi, i cili, ndër të tjera tha: “ Ndjehem i lumtur që një vit më parë hodhëm themelet e tyrbes dhe të teqesë së Sarandës dhe sot, inaugurojmë teqen e mrekullueshme. Në këtë teqe, në këtë vend që e ka bekuar Zoti, jam i sigurt se do të ndriçoj kurdoherë  flaka e mësimeve të Haxhi Bektash Veliut.” 

Tyrbja në Teqenë e Sarandës

Në tyrbe prehen eshtrat e  dy klerikëve të shquar, baba Islami dhe baba Bilali. Teqeja, në këto vite ka marrë formën e plotë me tyrben e bukur. Ajo ruan elementët bektashian me dhoma të bollshme, mejdanin, kafeoxhakun, kuzhinën etj.

Muzeu i Teqesë në Sarandë

Teqeja Dedë Reshat Bardhi” në Sarandë ka edhe një muze me objekte të shumta origjinale bektashiane, ngritur nën kujdesin e baba Sadik Ibrokodhelit. 

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Twitter Saranda Web

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

Linktree sarandaweb

in sarandaweb


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2024 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.