Roli i qytetarit, i rëndësishëm kur ka padrejtësi! – Nga Alma Ajazi

07/09/2017:42

Shperndaje:


Në një shoqëri të shëndetshme demokratike, roli i qytetarit dhe pjesëmarrja e tyre është i rëndësishëm sidomos kur ka padrejtësi.
Ne duhet të përdorim zërat dhe arsyet tona për të ngritur zërin.
Jam e pikëlluar kur shoh kaq shumë abuzime dhe keqtrajtime nga qeveria shqiptare gjatë kësaj kohe kritike që bota po përballet me COVID-19. Ndërsa qëllimi im nuk është të kritikoj qeverinë, por si qytetare e Shqipërisë është detyra dhe përgjegjësia ime morale të ngre zërin kur shoh abuzim dhe padrejtësi ndaj qytetarëve.
Qeveria duhet të sigurojë testimin falas ose me një çmim të arsyeshëm për qytetarët e saj, në mënyrë që më shumë qytetarë të kenë mundësinë të testohen. Si banore e Francës, unë kam bërë testimin këtu në Francë për 15 euro, dhe gjithashtu falas. Çfarë ndjenje e lehtësuar kur ke mundësinë për ta bërë këtë.

Megjithatë, në Shqipëri, qytetarët po paguajnë 100 Euro për një test. Kjo është e padrejtë, ku shumë shqiptarë po luftojnë financiarisht çdo ditë.
Për më tepër, Gjermania ka ndarë 10.5 milion euro (rreth 12.4 milion dollarë amerikanë) për të ndihmuar Shqipërinë të zbusë ndikimin e pandemisë COVID-19. Eshte thelbësore që qeveria të gjejë strategjinë e duhur, të përshtatshme për ta bërë testimin më pak të kushtueshëm dhe të disponueshëm në të gjithë Shqipërinë.

Vitalshtë gjithashtu thelbësore të theksohet se Shqipëria ka marrë ndihmë dhe mbështetje ndërkombëtare për të luftuar sfidat me të cilat përballet Covid 19.

MPJ është pjesë e angazhimit më të gjerë të BE me vendet fqinje dhe ato të zgjerimit dhe synon si një instrument të jashtëzakonshëm të BE-së për reagimin ndaj krizave. Për Shqipërinë, kushtet e politikës për programin e saj të MPJ prej 180 milion € kanë të bëjnë me forcimin e financave publike dhe qëndrueshmërinë e sektorit financiar, përmirësimin e qeverisjes dhe luftimin e korrupsionit dhe rritjen e mbrojtjes sociale.

Së fundmi, është thelbësore të ilustrohet se USAID ka dhuruar 3,160 pajisje testimi COVID-19 në Shqipëri, duke e çuar numrin e përgjithshëm të testeve të dhuruara në 32,160.
Dikush lutet të adresojë pyetjen vijuese, me kaq shumë ndihma që vijnë nga qeveritë dhe organizatat qeveritare, pse testimi kushton 100 euro për qytetarët e saj?

Është koha që qeveria shqiptare të tregojë një udhëheqje të fortë, më shumë dhembshuri dhe kuptim të sfidave me të cilat përballen qytetarët me sistemin shëndetësor.


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.