Ngjarja që tronditi pushuesen britanike dhe letra që i dërgon kryetares së Bashkisë Sarandë

07/10/1616:21

Shperndaje:


Një pushuese britanike që ishte me pushime në Sarandë ditët e fundit ka përjetuar diçka, që e bëri atë ta lërë Shqipërinë zemërthyer dhe së bashku me thirrjen për të nënshkruar një peticion, ajo i dërgon edhe këtë letër kryetares së Bashkisë Sarandë Florjana Koka:
E dashur Znj Florjana Koka,

Në fillim ju lutem më lejoni tju falënderoj për të qenë një kryetar i bashkisë së një vendi të mahnitshme në Shqipëri, ku unë dhe burri im kishte një kënaqësi të kalojnë një javë në fund të shtatorit. Shqipëria është një vend i bukur dhe ky është vendi më i mirë në Evropë për çdo lloj veprimtarie për turistët: nga plazhet e bukura në Ksamil në malet e fshehura perlë në Theth.
Unë po shkruaj për ju për të ndarë shqetësimet e mia në lidhje me kafshët endacake në Shqipëri, por më konkretisht ne Sarande. Në ditën tonë të fundit në Shqipëri, më 4 tetor 2016 ne kemi qenë duke u kthyer prapa në Sarandë pas vizitës në Theth. Vetëm në periferi të Sarandës në pyll kemi parë një qen të humbur, duke kërkuar për ushqim të pakët. Ne patëm një ushqim në makinën tonë, të cilin e kishim mbajtur duke parë se sa shumë qenë endacakë ka në Sarandë.
Sapo kam arritur qenin, isha i tmerruar. Kjo ishte një femër që ka shumë të ngjarë sapo kishte kishte lindur këlyshë të vogjël dhe ishte ende në të ushqyerit e tyre. Ajo ishte në një gjendje të tillë të keqe se ajo mezi ecte drejt. shpinë të saj dhe brinjë, ku ishte e dukshme se ajo ishte gati të rrëzohej. Ngadalë erdhi afër. Ajo ishte shumë e frikësuar ndoshta nga keqtrajtimi që i është bërë nga njerëzit në të kaluarën. Ajo ishte shumë i lodhur dhe i uritur dhe hëngri atë në më pak se 30 sekonda. Në këtë pikë unë isha e gjitha në lot. Ky qen i dobët ishte duke vdekur dhe ndoshta duhej të braktiste foshnjat e saj për të mbijetuar.
Çfarë ndodhi më pas ishte edhe më shqetësuese. Vetëm 20 metra larg ishte një makinë dhe dy burra që shisnin peshk. Burri im qëndroi në makinë sepse qeni ishte shumë i frikësuar të njerëzve, dhe ai u foli për qenin dy burrave.
Ata thanë se është qeni i tyre dhe se ata e ushqehenin me mbetjet e peshkut. Kjo ishte e qartë një gënjeshtër sepse ky qen nuk kishte ngrënë për disa javë para kësaj dite. Sapo kam fituar besimin e qenit, unë e mora atë më afër në makinë dhe kam planifikuar për të marrë atë në Sarandë dhe për të gjetur ndihmë. Njeriu i moshuar u përpoqën të kalojnë rrugë duke thirrur me qenin, por qeni ishte absolutisht i frikësuar nga njeriu dhe iku. Pritëm derisa njeriu i moshuar iku larg. Pastaj ne u përpoqëm për të marrë atë qenin, por ishte e pamundur, ajo ishte shumë e frikësuar dhe ajo iku në pyll. Shpresoj që ushqimi që i kemi lënë ta ketë ndihmuar atë të mbijetojnë të paktën dy ditë. Unë kam qenë e shokuar dhe ende jam. Ajo ndodhi dy ditë më parë, por unë nuk jam ende mirë.
Kjo letër është për të sjellë në vëmendjen tuaj faktin se në Shqipëri askush nuk kujdeset për macet dhe qentë endacakë. Ne kemi parë kaq shumë prej tyre gjatë një jave, por ky rast nuk ishte thjesht tronditës. Unë do të doja që ju të merrni disa veprime dhe për të hapur një strehë për ato kafshë. Unë e kuptoj se burimet financiare janë të kufizuara, por në qoftë se ju nuk do të filloni tredhjen e kafshët endacake, numri i tyre vetëm do të rritet. Këshilli i qytetit duhet të fillojë kontrollin e këtij problemi. Unë me të vërtetë shpresoj se ju tashmë e dini në lidhje me këtë dhe se organizimi i një qendre shpëtimi është një çështje kohe. Si një banor i Britanisë së Madhe Unë jam më shumë se i lumtur për të ndihmuar në drejtimin e një faqe për mbledhjen e fondeve dhe të lumtur për të ndihmuar me birësimet, por bashkia duhet të jetë organi kryesor për të financuar atë. Unë jam gjithashtu më shumë se e lumtur për të fluturuar përsëri dhe për të ndihmuar me hapjen e qendrës. Është shumë numri i turistëve të tjerë të interesuara për këtë, si dhe dhe unë jam e sigurt se nga ky veprim do të përfitoni shumë në rezultatin tuaj. Turizmi është një burim kryesor i të ardhurave në Sarandë dhe shumë turistë nuk do të lënë vendin tuaj zemërthyer, nëse ata do të shikojnë se ju jeni gjithashtu në ndihmë të kafshëve endacake.
Së bashku me këtë letër unë jam gjithashtu në ngritjen e një peticion dhe mbledhjen e fondeve për të mbledhur para për këtë qëllim.
Unë jam duke mirëpritur përgjigjen tuaj dhe unë shpresoj për një bashkëpunim të mirë në të ardhmen.
Përshëndetje më të përzemërta,
Agnieszka Bak
10 muaj më parë, kryetarja e Bashkisë Sarandë ka nxjerrë këtë urdhër, pas publikimit në Saranda Web të situatës problematike me qentë endacakë në Sarandë, por që ende nuk është bërë asgjë konkretebashkia-per-qente

 


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.