FSHATI KRANE DHE KISHA SHËN GJERGJI NË KRANE – VIDEO

09/09/2321:38

Shperndaje:

FSHATI KRANE DHE KISHA SHËN GJERGJI NË KRANE

Fshati Krane është një thesar në zemrën e jugut të Shqipërisë, në qarkun e Vlorës. Kjo fshat është një vend i veçantë për arsye të shumta, duke përfshirë historinë e tij të pasur, trashëgiminë kulturore të minoritetit grek dhe kishën e Shën Gjergjit që qëndron si një shenjë e rëndësishme e besimit ortodoks në zonë.

Fshati Krane ka një histori të gjatë dhe interesante që përfshin periudhën e perandorisë osmane dhe më pas atë të Pavarësisë së Shqipërisë. Në shekullin e 19-të, Krane ishte një fshat i banuar nga minoriteti grek, ndërsa sot mbetet një nga vendet ku kultura dhe gjuha greke ruhen ende me kujdes. Kultura e fshatit është një ndërthurje e zakoneve të lashta shqiptare dhe atyre greke. Në Krane, mund të gjesh ndërtime me arkitekturë karakteristike të zonës së jugut të Shqipërisë, por edhe elemente të qartë të kulturës greke në gjuhë, muzikë, dhe festa popullore.

Kisha Shën Gjergji: Kisha e Shën Gjergjit në Krane është një prej atraksioneve më të rëndësishme të fshatit. Kjo kishë është është një pasqyrë e historisë së këtij vendi. Kisha është e ndërtuar në stilin e zakonshëm arkitekturor ortodoks, me elemente dekorative të lashta dhe ikona të bukura. Shënjti Gjergj është i nderuar gjerësisht nga besimtarët ortodoksë dhe ka një vend të veçantë në traditat dhe festat e fshatit Krane. Ditën e Shën Gjergjit, kisha mbushet me besimtarë që mblidhen për të festuar dhe për të ndjekur kishën në procesionet e tyre të tradicionshme.

Për të ruajtur trashëgiminë kulturore dhe historinë e kishës Shën Gjergji në Krane, janë ndërmarrë përpjekje për restaurimin dhe mbrojtjen e këtij objekti të rëndësishëm kulturore.

Traditat dhe Kultura në fshatin Krane

Fshati Krane ndodhet në territorin e Bashkisë Finiq, e cila është një prej bashkive ku minoriteti grek ka një prezencë të ndjeshme. Bashkia Finiq promovon harmoninë dhe bashkëjetesën mes komuniteteve. Fshati Krane është një vend i veçantë në Shqipëri që ofron një përzierje të pasur të historisë, kulturës dhe besimit.

Trashëgimia kulturore e minoritetit grek është e qëndrueshme dhe po ruhet me kujdes nga banorët dhe autoritetet lokale. Kisha Shën Gjergji është një simbol i besimit ortodoks në këtë fshat, dhe festat dhe traditat e saj i japin jetë dhe ngjyrë jetës së komunitetit. Bashkia e Finiqit po punon për të siguruar bashkëjetesën dhe respektin mes komuniteteve dhe për të promovuar trashëgiminë kulturore të të gjithë banorëve të saj. Krane është një destinacion i mbresëlënës për ata që duan të eksplorojnë vende të zakoneve dhe trashëgiminë e minoritetit grek në Shqipëri.

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Twitter Saranda Web

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

Linktree sarandaweb

in sarandaweb


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.