Ekselenti nga Saranda që hapi vetë dyert e dijes në Finlandë

01/08/2012:29

Shperndaje:


Joneri, djali që dikur rendte pas topit, sot synon biznesin
Joner Nikolla, i lindur dhe i rritur në Sarandë, e sheh veten kryesisht në fëmijëri duke rendur pas një topi. Sot ai po ndjek ëndrrën e të qenit pjesë e botës së biznesit, që duket se tejkalon kufijtë. Maturanti i shkollës “Hasan Tahsini” do të studiojë në një ndër universitetet më të mira në botë; në universitetin Aalto (Finlandë), për degën e Biznesit Ndërkombëtar.

Joner, ju jeni një ndër 10 maturantët ekselentë të maturës shtetërore 2020. Ç’do të thotë që të jesh më i miri ndër 31 mijë nxënës? Si i keni arritur këto rezultate?

Më së pari ju falënderoj për interesin dhe shpresoj që kjo të pasohet me një shtim të vëmendjes ndaj arsimit dhe rinisë! Të qenët mes 10 maturantëve më të mirë mes mijëra nxënësve është vërtet një ndër dhe krenari të cilën rrallëherë e kam përjetuar. Për mua do të thotë që kam një potencial të cilin mund dhe duhet ta shtyj edhe më tej. Sado klishe mund të tingëllojë, këto rezultate janë arritur me një punë tepër sistematike, asnjëherë mbingarkesë dhe me ndihmën e pakufizuar të mësuesve dhe familjes sime, të cilët kanë predikuar tek unë qysh herët parimin se rruga e duhur në jetë është ajo e dijes.

Çfarë pasioni ka Joneri, përveç se të studiojë?

Pesë pasionet e mia më të mëdha janë historia, politika, biznesi, gazetaria dhe futbolli. Në kohën time të lirë përpiqem sa më shumë të lexoj libra historikë dhe biznesi, të shoh dokumentarë, debate, ndeshje futbolli, si dhe të hartoj shkrime apo ide biznesi.

Duke qenë ekselent, a kishit dilema se çfarë do të studionit, si e vendosët? Cilin universitet keni zgjedhur? 

Nuk besoj se ka njerëz që nuk kanë pasur dilema në lidhje me atë çfarë kanë aspiruar të studiojnë. Vendimi im ka qenë i kushtëzuar nga dëshira për të studiuar jashtë dhe në gjuhën angleze. U përpoqa maksimalisht që të gjeja dhe fushën që më bënte më shumë për vete dhe që sigurisht ka një treg pune. Unë kam zgjedhur të studioj në Universitetin Aalto në Finlandë, në degën e Biznesit Ndërkombëtar, ku kam fituar edhe bursë studimi 100%. Bëra këtë zgjedhje për shkak të karakterit tim. Doja diçka e cila nga njëra anë të më lejonte të zhvilloja pasionin tim në biznes dhe aftësitë në shkencat ekzakte, si matematika, por në të njëjtën kohë të mos humbisja atë që unë e quaj pikën time më të fortë: komunikimin dhe marrëdhëniet me njerëzit. Aalto-n e zgjodha sepse gëzonte një renditje mjaft prestigjioze, si universiteti i 135-të i botës dhe i 32-ti në fushën e biznesit, për programin unik ku çdo tri javë zhvillohet vetëm një lëndë dhe për semestrin e fundit të siguruar jashtë në një nga top universitetet partnere të tyre.

Pse zgjodhët të studionit jashtë Shqipërisë?

Zgjodha të studioj jashtë Shqipërisë, sepse mendoj se vetëm aty mund të arrij të marr më të mirën nga ana akademike, për të qenë një kuadër i zoti, dhe pse jo një zë ndërkombëtar në biznes.

A keni pengje, ndoshta sepse nuk do të ndiqni në rrugë profesionale pasionet tuaja?

Pengu im më i madh do të jetë gjithnjë të mos pasurit mundësi të zhvilloja hobin tim për trajnim në futboll. Ka qenë një dhunti e imja që në moshë të vogël, megjithatë mundësitë dhe mungesa e talentit në futbollin e luajtur më kanë penalizuar. Jeta nuk ma hapi këtë derë, por shpresoj që e ardhmja të jetë më bujare.
/Marrë nga Fjala.al


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.