Çfarë po ndodh kështu? Bota sulmohet një herë në 100 vjet nga viruse vdekjeprurëse

12/03/2018:28

Shperndaje:


Në pamje të parë, asgjë nuk duket e çuditshme, por saktësia me të cilën ndodhin këto ngjarje është e frikshme.
Pandemitë e fundit të mëdha që ndodhën në planet ndodhën shumë vite më parë, shumë ishin vdekjeprurës dhe u përhapën shumë shpejt, por në ditët e sotme ka tani, ndoshta, vetëm shumë rrallë dhe në raste plotësisht të izoluara.
Këto janë pandemitë që kanë ndodhur dhe janë përhapur me kalimin e kohës, të cilat nëse i vendosim ato në një seri, duket se ndjekin një model të çuditshëm, i cili mund të konsiderohet se thjesht nuk është i rastësishëm.
Disa studiues në këtë fushë kanë raportuar se pandemia e fundit në Kinë, e ashtuquajtura Koronacion, ndjek një model të ngjashëm me pandemitë e fundit që shkatërruan botën çdo 100 vjet.
Ju mund të keni dëgjuar për sëmundje si murtaja, kolera, gripi spanjoll, por a keni vërejtur periudhën kohore që ato kanë ndodhur? 1720, 1820 dhe 1920.

1720 Murtaja
Në vitin 1720 Evropa vuajti nga murtaja vdekjeprurëse e njohur si “Plaga e Madhe e Marsejës”. Kjo pandemi ishte e pamëshirshme dhe vrau rreth 100,000 njerëz, sipas wikipeedia.
1820 Epidemia e Kolerës
Gjatë 100 vjetorit të pandemisë 1720, në periudhën 1817-1824 (që përfshin qartë 1820), ndodhi shpërthimi i parë i kolerës. Ai evoluoi në një pandemi dhe prekte kryesisht vendet aziatike: Filipinet, Indonezia dhe Tajlanda.
Shtë interesante se një numër i ngjashëm i vdekjeve kanë ndodhur edhe në këtë rast. Autoritetet thanë që numri i përgjithshëm i vdekjeve të kolerës ishte rreth 100,000, sipas wikipedia.
Kjo pandemi e kolerës në Azi filloi sepse njerëzit pinin ujë nga liqenet që ishin infektuar me këtë bakter.

1920 Gripi Spanjoll
Pandemia më e fundit dhe e dokumentuar mirë ishte e ashtuquajtura Grip Spanjoll. Ky grip kishte infektuar një numër të madh njerëzish.
Rreth një miliardë njerëz u infektuan nga ky grip dhe 100 milion prej tyre vdiqën, sipas Ligjit Korrektues.
Mund të konkludojmë lehtësisht se i ashtuquajturi Grip Spanjoll është pandemia më shkatërruese në historinë njerëzore, nga dy të mëparshmit dhe, mbase, më vdekjeprurës se kurrë.

2020 koronavirusi
Këtë vit, kanë kaluar edhe 100 vjet të tjera nga gripi Spanjoll. Në një mënyrë paradoksale, duket se një epidemi e rrezikshme pandemike ka filluar të përhapet.
Virusi deri tani është përhapur ne më shumë se 100 shtete dhe ka infektuar me shumë se 100 mijë njerëz. Në Itali viktimat i kanë kluar shifrat e 1000 personave.

Sidoqoftë, më shqetësuese është fakti që, për shkak të teknologjisë dhe aviacionit aktual, virusi tashmë po përhapet shumë shpejt.
A mund të jetë i ashtuquajturi Coronavirus një pandemi duke ndjekur modelin e atyre të mëparshëm?
Dhe nëse po, sa e rastësishme mund të jetë shfaqja e çdo njëqind viteve, një pandemi e aftë për të zhdukur pjesët e mëdha të popullatës?
A është një lloj hakmarrjeje në Tokë apo a mund të ndodhë diçka tjetër?


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.