FSHATI VLLAHAT – VLLAHATI, DELVINË. REPORTAZH & VIDEO

16/09/2322:10

Shperndaje:

FSHATI VLLAHAT – VLLAHATI, DELVINË. REPORTAZH & VIDEO

Fshati Vllahat, Vllahati në Delvinë është i vendosur në një pozitë të favorshme gjeografike midis Delvinës dhe Sarandës, është një pasqyrë e pasurisë së historisë dhe kulturës së Shqipërisë. Ky fshat është një thes të pazbuluar i ngjarjeve të lashta dhe trashëgimisë kulturore që sfidon kohën dhe historinë.

Vllahati, Trashëgimia Historike dhe Kulturore e Vllahatit

Vllahati është një vend i lashtë, dhe kjo vërtetohet qartësisht nga gjurmët e lashta që ekzistojnë në të. Ledhet e vjetra të Vllahatit janë dëshmi e një qytetërimi të hershëm, dhe ekzistenca e shtatë xhamive të këtij fshati, si dhe toponimet e rëndësishme si Meci, Xhermehall, dhe Hodate, tregojnë për një histori të pasur dhe vargje të ngjarjeve historike.

Në vitin 1966, një ngjarje e jashtëzakonshme ndodhi në Hodat e Vllahatit gjatë punimeve për ndërtimin e një linje elektrike – u zbulua një thesar me monedha ari dhe argjendi, të cilat i përkisnin periudhës së shekullit të 14-të (1300). Kjo zbulim është një tregues i thellësisë së trashëgimisë historike të këtij fshati.

Dinastia e mbretërve të Egjiptit është një prej lidhjeve të mëdha të Vllahatit me historinë e botës. Prejardhja e tyre nga ky fshat tregon për një trashëgimi të pasur dhe të ndërlikuar. Rrenojat e banesës së tyre ndodhen sot në Bregun e Beut. Kontributi i Vllahaqotve në Luftën për Pavarësi është një nga momentet më të nderuara të historisë së fshatit. Në vitin 1912, ata udhëhoqën përpjekjet për ngritjen e Flamurit në Vlorë, duke shpallur kështu themelimin e Shtetit Shqiptar.

Vllahati – Zhvillimi i Fshatit Vllahat nën Sistemin Komunist

Gjatë viteve të sistemit komunist, Fshati Vllahat nuk ishte i pavaruara nga zhvillimi industrial. Ndërtimi i Fabrikës së Miellit, Fabrikës së Vajit, Fabrikës së Reçelit, dhe Fabrikës së Salcës (përpunimi i domates) ishin projekte që kontribuan në zhvillimin e ekonomisë lokale. Këto fabrika shërbuan si burime të punësimit për banorët e fshatit dhe kontribuan në rritjen e nivelit të jetesës së tyre.

Ekonomia e Vllahatit gjithashtu ka thellësitë e saj në bujqësi, e cila ka qenë një aktivitet i rëndësishëm në këtë rajon. Nuk duhet harruar rolin e bizneseve të vogla dhe ndërtimit në ekonominë lokale. Kjo gjithashtu ka ndihmuar në krijimin e mundësive të reja për banorët dhe në diversifikimin e burimeve të të ardhurave.

Harmonia Fetare në Vllahat dhe Rindërtimi i Xhamisë së Vllahatit

Në kohën e regjimit komunist, xhamia e Vllahatit u shkatërrua, por ky ngjarje nuk e largoi fshatin nga harmonia fetare. Përkundrazi, Vllahati është një shembull i rrallë i bashkëjetesës së paqësuar të besimeve të ndryshme. Xhamia e fshatit Vllahat u rindërtua në vitin 2017, dhe ky projekti u bë i mundur me kontributin e shtetit të Bahreinit.

Në përfundim, Fshati Vllahat është një vend me një histori të pasur dhe një trashëgimi kulturore të jashtëzakonshme. Kjo zonë e lashtë është e shndërruar në një qendër të zhvillimit ekonomik dhe kulturore, duke përbërë një pjesë të rëndësishme të historisë dhe identitetit shqiptar. Trashëgimia dhe historitë e Vllahatit janë një pasuri që duhet të kujtohet dhe respektohet për brezat e ardhshëm.

Website Saranda Web

Facebook Saranda Web

Instagram saranda.web

Youtube sarandaweb

Twitter Saranda Web

Tiktok saranda.web

Pinterest sarandaweb

Linktree sarandaweb

in sarandaweb


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2024 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.