A është e sigurt vaksina Covid?

15/12/2012:56

Shperndaje:


Spitalet në Mbretërinë e Bashkuar kanë filluar t’u japin njerëzve dozat e para të vaksinës së koronavirusit Pfizer / BioNtech.
Ndërsa shumë njerëz duan një injeksion sa më shpejt të jetë e mundur, të tjerët janë të shqetësuar nëse vendosin diçka të panjohur në trupat e tyre.
Si e dimë që një vaksinë është e sigurt?
Provat e sigurisë fillojnë në laborator, me teste dhe kërkime mbi qelizat dhe kafshët, përpara se të kalojmë në studimet njerëzore.
Parimi është që të filloni të vegjël dhe të kaloni në fazën tjetër të testimit nëse nuk ka shqetësime të jashtëzakonshme të sigurisë.

Si do të marr një vaksinë të koronavirusit?
Kush do ta bëjë vaksinën së pari dhe kur mund ta bëni?
Përgjigjet e pyetjeve tuaja: Si e dimë që vaksina është e sigurt?
Çfarë roli kanë provat?
Për sa kohë që të dhënat e sigurisë nga laboratorët janë të mira, shkencëtarët mund të kontrollojnë që vaksina ose trajtimi është gjithashtu efektiv.

Kjo do të thotë teste në një numër të madh vullnetarësh – rreth 40,000 individë në rastin e Pfizer / BioNTech.

Gjysmave u jepet vaksina dhe gjysmës tjetër një goditje bedel ose placebo. Studiuesve dhe pjesëmarrësve nuk u thuhet se cili grup është i cili, derisa të analizohen rezultatet, për të shmangur paragjykimin.

E gjithë puna dhe gjetjet kontrollohen dhe verifikohen në mënyrë të pavarur.

Provat e vaksinave Covid kanë ndodhur me shpejtësi marramendëse, por ata nuk kanë kapërcyer asnjë hap.

Prova e vaksinës Oxford / AstraZeneca Covid u vu vullnetarisht në pritje në një fazë për të hetuar pse një pjesëmarrës – nga shumë mijëra – kishte vdekur. Ai rifilloi sapo u bë e qartë se nuk kishte të bënte me vaksinën.

Kush miraton vaksinat ose trajtimet?
Miratimi do të jepet në MB vetëm nëse rregullatori, MHRA, është i lumtur që një vaksinë është e sigurt dhe efektive.

Kontrollet vazhdojnë pas miratimit për t’u siguruar që nuk ka efekte anësore të mëtejshme ose rreziqe afatgjata.

Ekspertë të pavarur në Komitetin e Përbashkët të Vaksinimit dhe Imunizimit (JCVI) vendosin se si të përdoret më mirë një vaksinë dhe kush duhet ta bëjë atë.

Çfarë ka në vaksinat Covid?
Vaksina e Pfizer / BioNTech (dhe Moderna) përdor copa të kodit gjenetik për të shkaktuar një përgjigje imune, dhe quhet vaksinë mARN.

Nuk ndryshon qelizat njerëzore, por thjesht i paraqet trupit udhëzime për të ndërtuar imunitetin ndaj Covid.

Vaksina Oxford AstraZeneca përdor një virus të parrezikshëm të ndryshuar për t’u dukur shumë më tepër si virusi pandemik.

Vaksinat ndonjëherë përmbajnë përbërës të tjerë, si alumini, që e bëjnë vaksinën të qëndrueshme ose më efektive.

A do të më bëjë një vaksinë e sëmurë?
Nuk ka asnjë provë se ndonjë prej këtyre përbërësve shkakton dëm kur përdoret në sasi kaq të vogla.

Vaksinat nuk ju japin sëmundje. Në vend të kësaj, ata mësojnë sistemin imunitar të trupit tuaj të njohë dhe të luftojë infeksionin nga i cili janë krijuar për tu mbrojtur.

Disa njerëz vuajnë simptoma të lehta pasi të vaksinohen, të tilla si dhimbje të muskujve ose një temperaturë të ngritur.

Kjo nuk është vetë sëmundja, por përgjigja e trupit ndaj vaksinës.

Po alergjitë?
Reaksionet alergjike ndaj vaksinave janë të rralla. Për çdo vaksinë të aprovuar, përbërësit do të renditen.

MHRA thotë se nuk ka identifikuar ndonjë “reagim serioz negativ” gjatë provës së vaksinës Pfizer / BioNTech.

Si një masë paraprake, ajo thotë se njerëzit me një histori të reaksioneve të rëndësishme alergjike nuk duhet të kenë aktualisht këtë vaksinë, megjithatë.

Dy njerëz nga shumë mijëra që morën goditje në ditën e parë të përhapjes në Mbretërinë e Bashkuar patën reaksione alergjike. Të dy po shërohen mirë.

Jini të vetëdijshëm se historitë kundër vaksinave përhapen në internet përmes mediave sociale. Këto postime nuk bazohen në këshilla shkencore (ose ndërthurin fakte me keqinformim).

A është e sigurt për dikë që ka pasur Covid të bëjë vaksinën?
Njerëzve do t’u ofrohet ende goditje edhe nëse ata kanë pasur Covid-19 në të kaluarën.

Kjo sepse imuniteti natyror mund të mos jetë jetëgjatë dhe imunizimi mund të ofrojë më shumë mbrojtje.

Udhëzimi thotë se nuk ka shqetësime sigurie as për dhënien e goditjeve njerëzve me Covid “të gjatë”. Por njerëzit që nuk janë mirë me Covid-19 nuk duhet të marrin vaksinën derisa të shërohen.

Sa miqësore me kafshët janë vaksinat?
Disa vaksina, të tilla si vaksina e herpesit dhe vaksina e gripit të hundës për fëmijë, mund të përmbajnë xhelatinë derri.

Dhe disa vaksina rriten në vezët e pulës, ose qelizat nga embrionet e zogjve.

Ka qindra vaksina Covid në zhvillim. Ne ende nuk kemi detaje për çdo përbërës, por shumë prej vaksinave Covid pritet të jenë miqësore për vegjetarianët ose veganët.

Nëse të gjithë të tjerët vaksinohen, atëherë me siguri nuk kam nevojë të shqetësohem?
Ka prova mbizotëruese shkencore se vaksinimi është mbrojtja më e mirë kundër infeksioneve serioze.

Vaksinat Covid duket se ndalojnë njerëzit të sëmuren shumë dhe mund të shpëtojnë jetë.

Nuk është ende e qartë se sa mund të japin vaksinat e mbrojtjes në lidhje me ndalimin e njerëzve nga përhapja e Covid.

Nëse ata mund ta bëjnë këtë mirë, vaksinimi i mjaftueshëm njerëzve do ta shuante sëmundjen. BBC


Postimet e fundit

©SARANDAWEB - 2021 • Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i përmbajtjes së kësaj faqeje.